2005/11/12

Lyktfest

Varje höst i mörkaste november är det Lyktfest. En tradition som återkommer i alla Waldorfskolor. Barnen gör sin egen lykta (med viss frökenassistans...) i vaxat papper, sen vandrar barn, föräldrar, syskon, vänner och fröknar några kvarter genom kvällen. Lanternesången sjungs, och i en liten park en bit från förskolan dricks det varm saft och bjuds på sol och månekakor. Och sjungs lite till. Fint och stämningsfullt trots lite dugg.



3 kommentarer:

iNina sa...

Vad fint att ser! Det gör man överallt i Tyskland också (antar att det är en tyska Waldorftradition), det kallas för Sankt Martin (Saint Martin) och man fira att Sankt Martin som red på sin vita häst genom snöovädret såg en fattig man utan kläder på gatan och delade sin stora röda cape med mannen så att den inte skulle frysa.

Barnen gör lykta och man går runt genom byn och stannar vid varje hus och sjunga en Sankt Martins låt på dörren och får lite godis eller frukt från de människor som bor i huset. Efter det så går alla till byns torget och tänder ett jätte stor fyr(?) på torget och alla barn dansa runt det....

Vad fint bilderna är, blev genast lite avundssjuk på lyktarna. Ska göra en nästa år och kommer till er och sjunga :-D

Vad fint blog ni har...och vad söt Märta och Valter är.

Nina

Helene sa...

Hoppas det går bra att jag lånar en bild av er till min blogg där jag berättar om vad en lyktfest är.

Länkar hit.

Hälsningar Helene

me sa...

Såklart går det bra att låna en bild. Uppge bara var bilden kommer från. Tack! // Anna